Implantologija

Kome se mogu ugrađivati implantati?


Kandidat za zubni implantat mora biti dobrog općeg zdravstvenog stanja. Apsolutne kontraindikacije su trudnoća, visoki krvni tlak, dijabetes, poremećaji zgrušavanja krvi, infarkt srca, alergije, bolesti bubrega, neuralgija trigeminusa, multipla skleroza ili neka druga kronična bolest. Relativne kontraindikacije za ugradnju implantata su jako pušenje, loša oralna higijena i bruksizam (škripanje zubi).


Kolika je uspješnost ugrađivanje implantata?


Uspješnost ugrađenih implantata je oko 98%. Trajnost zubnog implantata ovisi o nizu faktora, ali se smatra da je očekivana trajnost od 5-20 godina. Ukoliko se pojavi neuspjeh, moguće ga je odstraniti i kost će potpuno zarasti. Zubni implantat je usađen u živo koštano tkivo koje je neprestano pod opterećenjem i mijenja se kako se mijenjaju i ostala tkiva u ljudskom tijelu. Implantat nema prirodnu zaštitu kao prirodni zub, koji ima parodontalni ligament (kojim je zub vezan uz kost) koji sprječava ulazak bakterija prema zubnom korijenu. Zbog toga je izuzetno važna dobra higijena kako se oko implantata ne bi skupljao plak odnosno bakterije koji izazivaju upale desni, povlačenje zubnog mesa, kronične upale te čak i klimanje implantata.


Nakon koliko vremena se može završiti protetski rad?


Vrijeme potrebno za potpuni osteointegraciju implantata je za gornju čeljust 4-6 mjeseci a za donju čeljust 3 mjeseca. Najnovije generacije implantata omogućuju opterećenje odmah, ali za vrlo mali broj indikacija. Za vrijeme cijeljenja od 3- 6 mjeseci pacijent se koristi nekim privremenim protetskim rješenjem.


Koji je postupak i da li je bolan postupak implantacije?


Usađivanje implantata se vrši u lokalnoj anesteziji i sterilnim uvjetima. Otvara se sluznica do kosti, “izbuši” se otvor u kost gdje se usađuje implantat. Nakon usađivanja implantata, sluznica se zašije i implantat je potpuno zatvoren ispod sluznice. Operacija može trajati 30-60 minuta, ovisno o broju implantata. U drugom zahvatu sluznica se precizno otvori iznad implantata te se ugrađuje «nadogradnja» na kojoj se izrađuje krunica, most ili proteza.

Zbog lokalne anestezije zahvat ugrađivanja implantata nije bolan. Nakon prestanka djelovanja anestezije (1-2 sata), može se osjećati nelagoda ali većina pacijenata nema neugodnosti. Ponekad nastane otok koji je rezultat kirurškog zahvata koji će se uz obloge povući za 24 sata. Rijetko se javi bezbolni crveno – plavi podljev koji rezultat krvarenja ispod sluznice. Ovo će postepeno nestati za 10- tak dana.


Cijene implantata?


Cijena liječenja sa implantatima ovisi o broju implantata potrebnih za protetski rad, te o vrsti protetskog rada (kruna, most, proteza). Kod nekih pacijenata potrebno je učiniti operativni zahvat i prije same implantacije kako bi pripremili kost za implantat (nadogradnja kosti, podizanje dna sinusa i sl.)

Za točan iznos liječenja, potreban je klinički pregled, rendgenska snimka i CBTC uz pomoć kojih će se izraditi plan terapije.