Parodontologija

U Hrvatskoj čak 80-90% odrasle populacije boluje od nekog oblika parodontozne bolesti. Kod 80% školske djece prisutan je gingivitis odnosno upala zubnog mesa. Upala zubnog mesa jedna je od najraširenijih bolesti čovječanstva.

Zdrave desni su svjetlo ružičaste boje, i imaju površinski izgled kao kora od naranče. Bolesne desni su manje ili više crvene i krvare na dodir ili čak spontano. Parodontalna oboljenja počinju upalom desni, krvarenjem, povlačenjem zubnog mesa, javlja se gnoj i završava gubitkom potporne kosti čeljusti. Zub može postati klimav te čak i spontano ispasti. Ukoliko imate nešto od navedenih simptoma, svakako se javite svom stomatologu! Upala se može malo smiriti sa sredstvima za dezinfekciju usne šupljine i antibioticima, ali neće se potpuno riješiti bez intervencije stomatologa. Ako se javite prekasno, stomatolog ne može više pomoći. Uzroci upale parodonta su različiti. Od slabe higijene, slabih navika (pušenje, škripanje zubi) pa i organskih bolesti organizma (dijabetes). Osnovni uzrok gingivitisa je PLAK koji nastaje od ostataka hrane koje ostane zalijepljeno na površini zuba. Bakterije se u plaku brzo razmnožavaju te u rok od 24 sata na 1 mm stvori se oko 4 milijuna bakterija. Ove bakterije stvaraju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba.

Osim plaka, kao najčešći uzrok oštećenja parodonta, drugi uzroci su: jednostrano žvakanje zbog nedostatka zuba na jednoj strani zbog čega se preopterećuju zubi suprotne strane čeljusti, loše navike kao grickanje noktiju ili olovke, loše napravljene ispune koje omogućuju zadržavanje hrane između zubi, jako škripanje zubi - bruksizam


Prevencija


se sastoji od redovite higijene i pravilne ishrane. Smanjiti pušenje, alkohol i kavu. Odstraniti kamenac. Smanjiti stresne situacije. Najštetnija hrana za sve oblike parodontoza su slatkiši odnosno šećer. Također je štetna meka ili kašasta odnosno ljepljiva hrana. Treba jesti što više čvrste hrane koja omogućava više žvakanja pa time i spontanog čišćenja zubi. Pravilni režim dnevnog života, rada i odmora povoljno djeluje na zdravlje zubi.


Liječenje


parodontalnih oboljenja. Najprije je potrebno vrlo temeljito odstraniti kamenac. Preporuča se ispirati usta preparatima koje će vam stomatolog pripisati (ovisno o vrsti upale). Koristite za ispiranje čaj od kamilice ili čaj od žalfije. Možete ispirati sa 3% vodikovim peroksidom, razrjeđen sa jednakim dijelom vode. Vrlo je korisno ispirati usta preparatima na bazi klorhexidina. Korisni su i razni preparati koje se mogu kupiti u ljekarni, naročito na bazi biljnih ekstrakata. Često su potrebni i antibiotici.

U poodmakloj fazi bolesti potrebno je postupkom kiretiranja zubnih korjenova odstraniti sve bakterije i kronično upaljeno tkivo u parodontu okolo korijena zuba. Kod jačeg nestajanja kosti moguće je izvršiti razne operativne zahvate sa stavljanje umjetne kosti oko korijena zubi.


Čišćenje zubnog kamenca


Kao posljedica nepravilne ili nedovoljne higijene i čišćenja zubi, ostaci hrane se uz taloženje minerala iz sline, pretvaraju u zubni kamenac. Potrebno je zubni kamenac redovito odstranjivati. Ukoliko se ne odstranjuje, postepeno dolazi do akutne, zatim kronične upale zubnog mesa te na kraju do parodontoze odnosno klimanja zubi.

Za odstranjivanja zubnog kamenca u ovoj ordinaciji koristimo ultrazvučni aparat koji istovremeno skida kamenac i ispire površinu korijena. Ultrazvučni aparat radi na principu vibriranja (25,000 do 32,000 oscilacija - Herza u sekundi), te je postupak bezbolan ali vrlo učinkovit.