Prevencija

Prevencija


Kontrolne preglede – Potrebno je najmanje jedanput godišnje posjetiti svog stomatologa kako bi se otkrila nova oštećenja i oboljenja zubi i desni. Svi zahvati se lakše i jeftinije rješavaju na početku.


Higijena


Zube treba prati redovito i temeljito. Preporučljivo je prati zube nakon svakog većeg obroka naročito slatkiša. Obavezno treba prati zube prije spavanja. Ako ostane tanki sloj hrane na zubu (PLAK), bakterije će stvarati kiselinu koja oštećuje površinsku caklinu zuba. To omogućuje prodor bakterija u tkivo zuba. Za pravilnu higijenu treba koristiti četkicu od umjetnih vlakana s pokretima gore-dolje sa kružnim pokretima 2-3 minute. Korisno je koristiti i električne četkice za zube.


Fluoridacija


Znanstveno je dokazano da je fluor vrlo koristan za razvoj dječjih zubi i za pojačanu zaštitu od karijesa kod djece i odraslih. Korisno je premazivanje fluorovim preparatima u ordinaciji i korištenje zubnih pasta sa fluorom. Uz normalno korištenje svih ovih preparata nema mogućnosti bilo kakvog štetnog djelovanja fluora na organizam.


Zalijevanje fisura


Zalijevanje ili pečaćenje fisura je zahvat za zaštitu dječjih zubi. Ovim zahvatom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalijevaju udubljena i neravnine grizne površine kutnjaka, gdje se inače zadržava hrana zbog kojeg nastaje karijes. Ovo nije trajan zahvat, ali prolongira bušenje zubi za više godina.


Štitnici za zube


Zaštitite zube tako da nosite štitnike za zube tokom sportskih aktivnosti. Kod vožnje automobila svakako vežite pojas. Ukoliko škripite zubima za vrijeme spavanja koristite zagrizne udlage.


Prestanite pušiti


Pušenje je štetno za zube i cijelu usnu šupljinu. Promjena boje zuba i tamne naslage samo su vidljive promjene dok veća šteta nastaje kod pušaća na sluznici, zubnom mesu i ostalim organima. Kod pušača upale gingive i parodontitis napreduju brže i agresivnije i lošije reagiraju na liječenje.